Of je zou het ook zo kunnen zeggen: Hoe zorg je ervoor dat je meer reacties krijgt op je social media posts?
Ik (Debbie) ben natuurlijk nog maar net begonnen met podcasten, ik maak al jaren ontzettend veel content, en op de een of andere manier kwam dat podcasten er maar niet van. Wat helemaal niet erg is he. Ik ben een groot voorstander van, eerst die kanalen kiezen, waar uiteraard a) jouw ideale klant zit, maar b) ook waar de energie al is, waar jij je fijn voelt en waar de energie al stroomt.
En als je dat kanaal een beetje onder de knie heb zeg maar, ga dan pas naar een heel nieuw kanaal. En voor mij is dat podcasten.
Waar ik op Instagram en met emailmarketing me als een vis in het water voelt, zo ben ik in Podcast-land echt een nobody, maar gisteren toen ik op de markt liep, kreeg ik een ontzettend lief berichtje.
Een dame, had al mijn podcastst achter elkaar beluisterd en stuurde me een berichtje dat ze zo ontzettend veel geleerd had weer en bedankte me voor mijn podcasts.
Ja ik vind dat toch zo ontzettend lief he.
Dat iemand daar helemaal de tijd voor neemt.
En ik krijg ontzettend veel lieve berichtjes ook altijd via de DM via mijn andere marketingkanalen en ik ben daar eeuwig dankbaar voor.
En daar gaat deze blog ook over.
Want waar ik het met je over wil hebben is engagement. Het is een term die je waarschijnlijk veel voorbij hoort komen.
En het betekent eigenlijk betrokkenheid. Hoe betrokken is jouw publiek, jouw doelgroep wanneer jij content plaatst? En content hoeft dus niet alleen social media te zijn zoals Insta of facebook, maar je nieuwsbrieven is ook content. Je podcast is content. Je e-book is content.
Waarom is engagement nou zo belangrijk?
1 Allereerst is het een hele mooie manier om te kijken of op je op de goede weg bent met je social media. Je maakt je content ten slotte voor je doelgroep. Als jouw berichten iets teweeg brengen, als jij je doelgroep emotioneert dmv je content en dus aanzet tot actie, dan is dat een goed teken.
Andersom geldt dus ook. Als je nooit enige interactie hebt n.a.v. je content, je berichten, je stories, dan is dat wellicht een teken dat je content niet aansluit op de behoeften van jouw doelgroep.
2 En de tweede reden om je engagement serieus te nemen, is vanwege het algoritme. En in 1 van mijn podcasts (nummer 5, mijn podcast heet ‘Van content naar klanten’) heb ik het gehad over het algoritme.
Het algoritme bepaalt aan wie hij jouw content laat zien. En aan hoeveel mensen. Hoe meer er op jouw berichten/postst/stories wordt gereageerd, des te meer worden jouw berichten ook getoond. Dat noemen ze ook wel, je bereik wordt groter.
Op het moment dat heel veel mensen reageren onder jouw posts, zal het algoritme dit bericht meer waarde toekennen en hem steeds aan meer mensen laten zien. En zo gaat de sneeuwbal rollen.
Waarmee kan je je engagement meten?
De eerste manier noem ik wel even, maar is eigenlijk een vrij waardeloze manier en dat zijn via vind-ik-leuks, oftewel het duimpje omhoog.
Waarom vind ik dit niet de juiste manier om engagement te meten, omdat op een hartje klikken, of een vind-ik-leuk klikken, een vrij passieve handeling is. Je klikt met je duim of wijsvinger 2x en that’s it.
Als mensen je content gaan delen, dan vinden ze je content dus zo interessant, dat ze die ook aan hun eigen volgers willen laten zien en dit is dus een mooie meetlat om te kijken, of je content waardevol is.
En natuurlijk heb je ook comments/ reacties.
Dit kan zowel onder de post zelf zijn of via een DM
En dit kunnen natuurlijk zowel lovende reacties zijn of de andere kant op.
Ze hoeven dus niet persé positief te zijn, maar het geeft wel aan dat je iets teweeg hebt gebracht met je content.
En krijg je een DM, beantwoord die dan ook. Tuurlijk als je er honderden per dag krijg is dat niet meer mogelijk. Maar het heet niet voor niets social media. Wees dus ook sociaal. Ga dus niet alleen maar zenden, maar ga echt de interactie aan.
Het aantal nieuwe volgers, is ook een mooie graadmeter om te kijken hoe het met je content gaat.
Zorg er wel voor dat je met je content ook waardevolle volgers krijgt.
Je content wordt maar aan een bepaald percentage van jouw volgers getoond, een beetje zonde dus als daar allemaal volgers tussen zitten die niet tot jouw doelgroep behoren. Regelmatig je volgerslijst opschonen, zou ik je aanraden.
Link Klicks is ook een manier om te zien hoe engaging je content is. Als je in je content een link heb geplaatst, dan kan je meten hoe vaak ze op die link hebben geklikt. Het zegt uiteraard niet persé of de inhoud daarvan heel waardevol is, maar het geeft wel aan, dat je in ieder geval nieuwsgierigheid hebt weten op te wekken.
De tijd dat iemand ook daadwerkelijk naar jouw content kijkt, is ook belangrijk voor het algoritme. LinkedIn werkt bijv. zo.
Maar ook het algoritme van bijv Instagram en TikTok.
Er zijn allerlei manieren om de aandacht van je reels of short video’s vast te houden. Deze leer ik bijv. weer aan ondernemers in mijn opleiding De Content Academy (ga naar www.shareyourvibes.nl/content-academy/ voor meer info)
Hoe kan je er voor zorgen dat je meer reacties krijgt op je social media posts
1 Als je meer reacties wil, dan is de eerste stap natuurlijk, er om vragen.
Je kunt bijv. zelf vragen om een review achter te laten. Mensen denken daar namelijk niet uit zichzelf aan. Je hebt ze er echt aan te herinneren. In Spotify kan je ook andere vragen stellen aan je publiek, wanneer je daar je podcast hebt.
En je kunt mensen natuurlijk ook ‘belonen’ voor het geven van reviews en dit benoemen. Dan zijn mensen eerder geneigd om een review achter te laten, want dan levert het ze ook iets op.
2 Zorg voor verbinding, zorg voor connectie. Het gaat om raken en geraakt worden.
Hoe meer je van jezelf laat zien en wat jij vindt en wat jij denkt en met je gezicht in beeld komt, hoe meer jouw publiek een connectie met je voelt. En hoe meer ze een connectie voelen, hoe eerder ze getriggerd zullen worden om een reactie achter te laten
Je hoort mij het heel vaak zeggen, maar emotie zet aan tot actie.
Dit geldt dus ook voor je boodschap. Hoe meer jij altijd neutraal blijft en geen stelling zal nemen, hoe minder mensen getriggerd zullen zijn om daar op te reageren.
Dus bespreek eens een taboe binnen jouw niche, of wat zie je vaak misgaan in jouw niche, of waar ben je het absoluut niet mee eens ?
En soms hoor je wel eens: Ja maar ik post elke dag en ik ontvang 0 reacties. Ja maar je moet niet posten om het posten. Je moet posten omdat het een toegevoegde waarde is voor jouw doelgroep. Het moet voor jou en voor jouw mogelijke klant relevant zijn.
Ik ben ervan overtuigd dat het super belangrijk is om echt jouw doelgroep te kennen. Waar hebben zij behoefte aan? Welke oplossing heb jij voor hun probleem? Waar gaan zij van aan?
Ik werk bijv. heel veel met creatieve ondernemers, dienstverlenende ondernemers, zoals coaches, fotografen, healers, therapeuten. En zij hebben dus echt een creatief brein. Ze zitten vaak ook op Insta.
Dus maak ik content wat daarop aansluit. Op 1 van mijn insta accounts @shareyourcontent.nl deel ik bijv. heel veel video’s hoe je creatieve story’s kunt maken of hoe je gave reels kunt maken of hoe je content maakt waar klanten uit komen.
En dit past dus helemaal bij mijn doelgroep van de Content Academy. Mijn engagement schiet daar enorm omhoog, maar ook mijn bereik.
Wat wil zeggen, dat dit dus ook voor jou mogelijk is.
En dan sluit ik af, met een tip die ik net gegeven heb, in actie: vragen om een review of een reactie. Komt ie:
Dankjewel voor het lezen van deze blog, ik hoop dat je er tips en waarde uit heb kunnen halen. Heb je vragen of wil je een review achterlaten, dan zou ik dat super tof vinden en uiteraard kan ik je vraag in een volgend blog behandelen.
Tot snel!
0 reacties